В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на

...
В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на
Коментари Харесай

В полунощ приключва предизборната кампания

В среднощ завършва предизборната акция  за идните предварителни парламентарни избори на 27 октомври, според хронограмата на Централната изборна комисия (ЦИК). Събота – 26 октомври, е избран за ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс (ИК) 24 часа преди гласуването, както и в изборния ден не се позволява предизборна пропаганда.

Българските жители зад граница ще могат да гласуват в общо  719 изборни секции в 57 страни , заяви през вчерашния ден Министерството на външните работи (МВнР). Министерството сполучливо приготви и транспортира изборните бумаги, материали и машини за гласоподаване до всички изборни секции отвън страната.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите организации се не разрешава да оповестяват допитвания до публичното мнение във връзка изборите под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до оповестяване на края му.

Изборният ден на 27 октомври ще стартира в 7:00 ч . и ще продължи до 20:00 ч., като може да бъде продължен и до 21:00 ч.

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява – при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи.

Според ИК пропагандни материали се изготвят  и популяризират от претендентите, партиите, обединенията и инициативните комитети единствено по време на предизборната акция. Всеки пропаганден материал наложително се отбелязва от чие име се издава и би трябвало да съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение. До края на изборния ден е неразрешено унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред.

В изборите ще вземат участие 28 политически обединения – 19 партии  и девет обединения. В края на септември ЦИК дефинира посредством чоп номерата на партиите и обединенията в бюлетината. Ще се гласоподава с хартия и машина, като според ИК вотът е равноценен.

На изборите за народни представители могат да гласоподават български жител, навършили 18 години към изборния ден и които не са сложени под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР